Thursday 23 December 2010

Årsrapport for Miljøprosjektet YongShun

Det er stor glede i YongShun i HuNan over hvordan Miljøprosjektet i YongShun er med på å forandrer hverdagslivet til TuJia folkegruppen i disse fjell bygdene.

Prosjektet har vært med på å gi dette området vann og biogass. Det er kanskje ikke så lett for oss å forestille oss betydningen av dette da de fleste av oss har lett tilgang til rent vann og en eller flere hjelpemidler for oppvarming av mat/ matlaging. Både vann og biogass er med på å gi mer tid og bedre hygiene, som folket i disse fjellbygdene opplever som veldig viktig.


Dette prosjektet er med på å gi lettere tilgang til vann:

  1. Prosjektet har gitt daglig tilgang til rent drikkevann for alle 1600 innbyggerne i SiCheng kommunen og 100 hjem i YaDong Kommune i YongShun. Tidligere måtte kvinnene gå langt for å hente vann fra vannkilder som hadde urent vann. I løpet av de siste 20 åra har over 50 mennesker mistet livet i denne lille SiCheng kommune alene. Med vann direkte inn i huset hver dag fra friske vannkilder, sparer kvinnene mye tid og gir alle en tryggere og sunnere hverdag.
  2. Reparasjonen av YaDong Reservoar er tydelig veldig viktig for disse bøndene og takknemligheten er stor for at de nå har tilgang til vanning av deres jorder. For dem er det som vokser på jordene deres hele livs grunnlag, så tilgang til vanning av deres jorder i et år hvor HuNan ble hardt rammet av både tørke og oversvømmelser, var reparasjonen av dette reservoaret meget kjærkomment.

I tillegg, har NMS fått være med på å gi ekstra mange tilgang til biogass anlegg i år! Vi hadde planlagt å gi 600 fattige hjem tilgang biogass anlegg, men på grunn av effektiv bruk av midler har faktisk 680 hjem fått biogass anlegg, 110 biogass teknikere har fått en måneds kurs og opplæring og over 3000 bønder har fått opplæring i vedlikehold av biogass anlegget samt helse og hygiene opplæring.

Biogass installasjonene gjør kvinnenes liv mye enklere og sunnere ved at de verken lenger må sanke kvister og ved, kjøpe kull eller lage mat i røykfylte kjøkken. I tillegg, er disse tankene ikke minst veldig miljøvennlige! Disse enkle installasjonene omformer avføringen fra dyrebingen og utedoen til gass som kan brukes til matlaging og å lyse opp huset. I tillegg, får bonden ut god gjødsel fra disse installasjonene.

Fru Tian (41) i ChePing Kommune i YongShun er en av de mange kvinnene som synes livet har blitt mye bedre etter at familien fikk en biogass tank gjennom dette NMS prosjektet i år: ”Her om dagen kom jeg sulten og sliten sent hjem fra arbeid på jordet. Men ved bare å slå på den nye gass ovnen kunne jeg lage mat for både dyra og familien i en fei uten verken å måtte sanke ved eller slite med å lage bål!”

Bilde: Fru Tian (40- til høyre) i samtale i sitt kjøkken med biogass teknikeren Chen JiaHai (39) som selv gledet seg veldig over den opplæringen han fikk gjennom dette prosjektet i høst. Bak dem i Fru Tian’s kjøkken, står biogass ovnen og en av de 1000 posterne om trygg biogass bruk som ble laget og distribuert i år.

Vi vil takke de mange av dere lesere som støtter dette prosjektet. Hvis du er interessert i å støtte dette viktige arbeidet fast, klikk her.

Hva med en annerledes julegave til noen som har alt? Du kan gi en klimagris fra YongShun som gave! Din venn kan glede seg over et flott kort, bedre miljø, en bedre hverdag for bøndene i YongShun og din omtanke!


No comments:

Post a Comment