Monday 19 December 2011

En god start for det internasjonale utvekslingsprogrammet for biogass!

NMS har i mange år vært med på veldig vellykkede biogass prosjekter i Kina som er med på i bedre miljøet, fattiges kår og kvinners stilling samtidig.  Vår partner i Kina, Amity gleder seg derfor over å kunne dele denne teknologien med vår partner i Madagaskar - Den Lutherske Kirken i Madagaskar (FLM).  Vi hadde en rolig og vellykket start i 2011 med to turer, og ser frem til vegen videre neste år!
I Juni , startet prosjektet med et besøk fra prosjektlederne i Madagaskar til Kina. Det var en flott mulighet å bi kjent med Amity og ledelsen, se NMS sine biogass prosjekter i Kina samt få en god teknisk forståelse av hva biogas innebærer. Prosjektet ble meget godt motatt i Kina.
Selv om åpningen av dette prosjektet skjedde langt ute på landsbygda (i en by med bare 500000 mennesker- en liten by i Kina) i YongShun  helt nord i Hunan provinsen, var nasjonalt TV og aviser fra BeiJing tilstedeog gav sermonien god dekning.   Så NMS fikk veldig positiv omtale på nyhetene som sees av mange millioner mennesker i Kina. Selve kurset om biogass som Amity hadde arrangert, var også av høy kvalitet. Amity hadde nvitert Kinas fremste eksperter på biogass som var veldig villige til å dele av sin ekspertise.
  
I Juli, reiste to biogass teknikere fra Kina til Madagaskar. Amitys Chris GongSheng og Herr Chen JiaHai, direktør for YongShun Biogass Forening (I HuNan Provins) hadde tre mål med sin reise:
1.       Undersøkelse: De ønsket å forstå situasjonen i Madagskar bedre slik at de kan forberede kurset for biogass teknikerne neste år og anpasse biogass tank designen best mulig til lokale forhold. Gjennom observasjon og intervjuer, fikk  de et godt bilde av situasjon i Madagaskar.

       2.       Hjelpe lokale tenikere til å bygge en form for biogass tankene som skal bygges neste år. 32 spreke individer var med på å lage de to biogass formene ved Tombontsoa Landbruksskole. Det tok fem dager å lage en biogass form i stål og fire dager å lage formen i tre.  Ved hjelp av disse, kan man rett og slett helle sementen på for å lage biogass tankene neste år.

3.       Gi teknisk undervisning  i hvordan en biogass form lages. Gjennom klasseromsundervisning og prakiske eksempler underviste Herr Chen Jiahai lokale teknikere i Madagaskar hvordan biogasformer lages. Han ble imponert an den store interessen og gode tekniske forståelsen.
En stolt gjeng som laget stålformen på kun fem dager i Madagaskar!
Dans er viktig!

Det ble en rolig og veldig god start for dette prosjektet i 2011 med to korte turer. Vennskap har tatt form på tvers av landegrenser og kulturforskjeller, alle tre organisasjonene kjenner hverandre litt bedre og det er lagt et viktig fundament med bedre forståelse av hva biogass innebærer.
Det lover bra for neste kapittel av dette spennende prosjektet neste år!  Hvorfor ikke bli med å støtt dette spennende prosjektet som avsluttes i 2014? Les mer om prosjektet
her. Hvorfor ikke gi en julegave, rense årets flyreiser for karbonutslipp eller bli fast giver til til dette prosjektet?


Vi vil gjerne få ænske deg en riktig velsignet julehøytid!

No comments:

Post a Comment