Thursday 1 December 2011

Årsrapport fra døvesenteret i Changsha

Det har vært et utrolig spennende år for dette døvesenteret.
Vi gleder oss over at lærerne ved dette senteret har fått god utrustning til videre arbeid ved hjelp av kurs av ulike typer. Faktisk har 16 lærere ved denne skolen nylig motatt utmerkelser av provins myndighetene. Senteret har også i år fortsatt med kurs for foreldrene til barna. Dette har vist seg å være en populær og effektiv måte å hjelpe foreldrene til å hjelpe sine barn.

Dette døvesenteret hjelper mange barn fra familier som ikke har råd til å betale skolepenger. Selv om prisene i Kina har skutt i været dette året, har senteret bevisst ikke økt skolepenger og internat kostnadene. Dette innebærer selvsagt en utfordring for skolens ledelse. Lærerlønningene er relativt lave, skolen er i ganske enkle lokaler som nok kunne trenge litt oppussing. Faktisk kunne nok senteret trenge nye lokaler. Skolen er i dag situert i en boligblokk og mange av naboene er ikke glade for å ha en skole som naboer. Blokka har faktisk en liten lekeplass utenfor blokka som barna tidligere lekte på. De har derimot måttet slutte å leke der fordi naboene kastet søppel og annet på barna da de lekte der. Nå går ikke barna ut med mindre de drar på spesielle utflukter med studenter og frivillige fra den lokale kirken.


I år, bestemte vi oss for å legge familiens sommerferie til HuNan. Våre tre barn; Natasha, Kari Sophia & Jakob ble med oss for å besøke døvesenteret slik at de kunne bli med å se noe av det arbeidet NMS er med å støtter. Da vi besøkte senteret, fikk våre barn god kontakt med barna ved senteret og både våre og skolens barn laget forestillinger for hverandre og lekte sammen. Våre barn likte veldig godt å leke med barna og bli kjent med dem. Det gjorde også et stort inntrykk å se hvor enkle forhold det er ved dette senteret: alle barna som sover på samme rom, stanken ved toalettene, muggen i taket og ikke minst, varmen da denne skolen i denne glodhete byen ikke har råd til ”air condition”.Etter at vi kom hjem, fant vi ut at det ikke bare var våre barn som hadde hatt gode og minneverdige opplevelser ved døvesenteret den dagen. Barna ved senteret hadde visstnok virkelig likt å leke med de ”utenlandske” barna; de hadde snakket om det i dagesvis og fortalt sine foreldre hvor spennende dette var.


Selv om senteret har sine utfordringer, er det med på å gi over hundre barn i året tilgang til å kunne få en formell utdannelse. For svært mange barn gjør dette senteret en enorm forskjell i deres liv.

No comments:

Post a Comment