Monday, 4 June 2012

Den eksterne evalueringen av Miljøprosjektet i YongShun: «Et meget vellykket prosjekt»

«Miljøprosjektet i YongShun» ble evaluert av respekterte Professorer fra Universitretet i BeiJing og Landbruks Universitetet i ChangSha såvel som en representant fra vår partner kirke i Laos (Laos Evangelical Church). Det var en glede å få være med på denne evalueringen og se hvordan dette tre år lange prosjektet (2009-2011) har gjort en stor forskjell for disse bøndene i YongShun som tilhører den etniske minoriteten TuJia.

«Miljøprosjektet i YongShun» har vært med på å bedre livene til svært mange mennesker. Det rapporteres om mindre sykdom og lavere dødelighet pga tilgang til rent vann, større avlinger p.g.a. irrigasjons kanalene, biogassanlegg har bidratt til mindre bruk av ved til matlaging, og gitt en løsning på energi problemene.



Bra for fedre, barn og familielivet!
Noe ganske utrolig, er at evalueringen fant at svært mange menn sier at de på grunn av dette prosjektet ikke lenger trenger å reise til byen for å arbeide, men kan bli på landsbygda med kone, barn og foreldre gjennom hele året. Det er vanskelig å undervurdere de positive konsekvensene dette har. I Kina er det nemlig vanlig at unge voksne på landsbygda (om ikke begge, så i alle fall mannen i familien) forlater barn (ofte kone) og eldre foreldre på landsbygda for å tjene penger på sesongarbeid eller annet arbeid i byene. Det har utrolige sosiale konsekvenser både for ekteskap og ikke minst for barnas utvikling, selvforståelse og velferd. Ofte er dette en tung byrde for de som blir igjenn på gården. Ofte er det kona som må drive gården, og ha omsorg for barn og ofte uføre foreldre. Da både mann og kone drar til byen , kan det også være en tung byrde for eldre foreldre eller for barna selv da de noen ganger ender opp alene uten voksne som kan ha omsorg for dem i det hele tatt. Når dette prosjektet har hjulpet mange foreldre til å flytte tilbake til landsbygda , innebærer denne forandringen veldig mye, spesiellt for barna i YongShun!

Evalueringsrapporten
Evalueringsrapporten konkluderer med at YongShun Prosjektet rett og slett har vært et veldig vellykket prosjekt. Vi norske som var med på felt-evalueringen må også si at det vi har sett stemmer med det vi kan lese her.

Hva med virkningen av de resultatene vi kan måle? Her er et par drypp :
Resultatet er synligjort ved både at skogen er tykkere og at jordene i Yadong er grønnere allerede. Men for mange, er nok forandringene litt mindre synlige spesiellt for kvinnene som tidligere måtte gå mange timer hver dag for å hente vann og sanke ved ulovlig. Å få drikkevann rett inn i huset og ren biogass rett inn på komfyren uten røyk kun ved å slå på en bryter nesten eventyrlig. Helt på høyde med inntoget av vaskemaskinen i vår vestlige kultur.
Konklusjonen
Konklusjonen til evalueringsteamet var ganske morsom og oppmuntrende: "Den neste steget bør være "intellektuell utvikling som kan skape lykkeligere åndelige liv!" Kanskje noen av resultatene kan gi pusterom og for nettopp det!

Nytt Biogass Prosjekt!- bli med videre på biogass eventyret!
Selv om «miljøprosjektet i YongShun» er avsluttet, fortsetter biogass eventyret i YongShun! Gjennom «Det Internasjonale Biogass Programmet», kan du være med på å overføre biogass sukseen fra YongShun i Kina til Madagaskar. I tillegg til å være med på å bygge opp biogass kompetanse såvel som biogass tanker på Madagaskar, vil dette prosjektet også gi biogass til mange flere bønder i YongShun såvel som å bygge en biogasstank for en skole i YongShun i år som vi håper vil fungere som en modell for andre skoler. I år kommer vi også blant annet til å holde et kurs for kvinner som kan hjelde dem til å omsette fritiden de får fra biogass til nye inntektskilder som kan være med på å bedre deres liv (både i YongShun og i Madagaskar). I tillegg, vil vi også gi biogass-vedlikehold kurs for bønder og trene opp biogassteknikere for bedre vedlikehold.  Hvis du er interessert, kan du lese mer om dette flotte prosjektet som hjelper fattige bønder, bedrer kvinners situasjon og ikke minst beskytter miljøet her.

No comments:

Post a Comment