Friday 22 June 2012

Studerer avføring på den Kinesiske landsbygda!

Biogass teknikerne som i dag starter sine studier i biogass i Kina. Fra venstre: RAVALISON Andriamisaina (leder for gruppa), ANDRIANATOANDRO Jaona Rasoloarinala, IARIVELO Niaina Thierry, RAZAFINDRAINIBE Jean Patrick og RANAIVOARISOA Jean Dieu-Donné Richard

I dag reiser disse fem Gassiske teknikerne til YongShun i HuNan for å starte sine syv ukers studier i avføring.

Siden Tirsdag kveld har denne gjengen utsendt av NMS sin partner i Madagaskar, den Lutherske Kirken i Madagaskar (FLM) vært i NanJing for å bli bedre kjent med vår lokale partner i Kina, Amity Stiftelsen (爱德基金) som har sitt hovedkvarter i byen. De har besøkt ulike sosiale prosjekter i NanJing i tillegg til å se verdens største Bibel trykkeri- plassert i Nanjing, Kina.

I dag reiser jeg sammen med denne gjengen til YongShun i HuNan hvor NMS har hatt flere velykkede prosjekter hvor biogass har vært en viktig komponent. Denne gjengen fra Madagaskar blir i de neste dagene undervist i hvordan en biogasstank skal bygges og vedlikeholdes av en biogass-spesialist og bonde, Chen JiaHai, på gården hans i hjembygda i YongShun i Hunan Privins, Kina.

Biogassen dannes når husdyrgjødsel og annen kompost føres inn i et rør og blir til metangass i en tank under bakken. Når «blandingen» har gitt fra seg gassen, kommer den ut som organisk gjødsel av høy kvalitet. Det betyr at bonden ikke bare får gass til matlaging og lys, men også god organisk gjødsel som øker avlingen.
I tillegg til å øke inntektene, senke utgiftene og frigjøre tid til fattige bønder, er biogass med på å bedre kvinners status, bedre helse og hygiene, og ikke minst verne om miljøet.
Dette «kinder-egg prosjektet» har vært så velykket i Kina at vi gjerne vil dele denne gode ideen med flere. Derfor er altså Ravalison Andriamisaina og hans fire andre kolegaer i Hunan nå for å lære om biogass.

Etter dette sju ukers kurset skal de ”til pers” og bygge de første biogass-installasjonene på Madagaskar – mens de underviser 30 biogassteknikere, riktignok med læremester Chen JiaHai tilstede.
Gjennom «det internasjonale biogassprosjektet» skal det i løpet av de neste tre årene til sammen bygges ca. 1000 biogasstanker i Kina og på Madagaskar. I tillegg skal teknikere utdannes, bønder skal undervises i hygiene og biogass, kvinner skal kurses i hvordan de kan omsette fritiden de får ved bruk av biogass til nye inntektskilder, og ikke minst skal kortstokker med informasjon om biogass deles ut på landsbygda. Alt dette er planlagt i begge land. I tillegg vil Amity i Kina forske videre på biogass tanker som organisasjonen utviklet for over ti år siden for å se hva vi kan lære av dette.

I år starter vi med de 10 første biogasstankene på Madagaskar og 100 biogasstanker i Kina. I 2013 er planen å ekspandere dette i begge land. Vil du bli med på dette spennende biogasseventyret? Du kan lese mer om dette prosjektet her.

Læremester: Her setter Chen JiaHai (i hvit t-skjorte) sammen en biogass form sammen med gode venner i sin landsby i YongShun, Hunan Provins i Kina.



No comments:

Post a Comment