Thursday, 26 December 2013

Jul i Hong Kong.
Må sees på bakgrunn av mangel og problemer med melkepulver hos våre kjære medborgere nord for Hong Kong.  Du kan få intil 5 års fengsel for å ta med deg mer enn 1,8 kg melkepulver for spebarn over grensa fra Hong Kong til Fastlandskina. Altså ikke Herion med melkepulver.

Wednesday, 25 December 2013

Jul i Hong Kong - Julenissen blir døpt.

 Jul i Hong Kong – en by på Kinas sydkyst.

Jeg er Ole Jacob Grønvold og utsending for Det Norske Misjonsselskap i Kina - bosted er Hong Kong – stedet som etter 17 års botid har blitt min hjemby mer enn noe annet sted.

I løpet av tiden i Hong kong har jeg tenkt mange ganger: "Kalenderen forteller meg at vi er i desember, men hvor er julestemninga?" Hvor er mørke våte kvelder med løv på bakken eller frost og stålis på vannene i skogen?

Jeg ser meg rundt: Utetemperaturen er behagelige 20 grader med sol og blå himmel. Norsk sommer med andre ord. Sjøen er blå, innbydende og ikke minst varm - klar for en svømmetur. Julestria i heimen tenker vi ikke på. Gaver som må være i Norge julekvelden er allerede innkjøpt og sendt i november. Juletre og dekorasjoner hjemme kan holde til adventsuke eller sånn der omkring - det resterende tar vi lille julaften.

Men vent - er det egentlig jul jeg beskriver? Det er vel heller den norske førjuls stemningen som kom til syne her? Til det er å si at den norske førjul stemninga med unntak av klimaet nå er i ferd med å rykke inn i Hong Kong på godt og vondt.  Sterke kommersielle krefter står bak. De trenger absolutt ikke hjelp av misjonærer. I midten av november kom juletreet på plass i nabolagets kjøpesenter – et digert bygg med alt en noensinne kan trenge av materielle goder.

At forretningsfolka faktisk klarer å få med noe av det kristne budskapet i sine lys dekorasjonene er flott – Her er det helt klart Betlehems stjerna det dreier seg om og vise menn på reise. Det hele er egentlig ganske interessant for den vanlige kineser på gata har liten peiling på hva disse dekorasjonene dreier seg om. Så er det neppe «Den vanlige kinesere» som er målgruppa for de heller – nei dekorasjonene er beregnet på millioner av turister som strømmer til Hong Kong hele året. Hong Kongs største turistattraksjon er shopping. 


Den norske familiefesten i juletida er det lite av i Hong Kong. Den kinesiske familiefesten er forbeholdt tiden rundt kinesisk nyttår der første nyttårsdag til neste år – faller på 31/1 2014 i følge vår norske tidsregning.
 
Jul er noe vi i Amazing Grace Lutheran Church (AGLC) feirer i menigheten.  Jul er første juledags gudstjeneste og den fokuserer på dåp. Jul er målet for oppsamlingsheatet av dåpskandidater. Tiden da en tar det endelige steget inn i Guds rike og stadfester i dåpen for at en vil leve som kristen. «Forsake djevelen og alle hans gjerninger» som det gamle dåpsritualet sier»

Igjennom året har de som enda ikke er døpt – vært sammen med sin mentor og blitt lært opp både i kristentroens teoretiske innhold, men like mye hva et kristen liv i praksis betyr. Siden denne opplæringen skjer i et «en til en» forhold er det en svært åpen og personlig reise begge to og særlig for den som forbereder seg til dåp. Mot slutten av desember rett under jul har ofte min kollega senior presten i AGLC en dåpsklasse på noen få timer – men den viktigste jobben er allerede gjort av legfolket i mentorforholdene.
 

 
Da «Snoopy» ble døpt og hun og Lau Mei Lan (t.h på bildet)  og avla et vitnesbyrd på dåpsdagen var gledestårene ikke langt unna. Stoltheten til Mei Lan over å ha ført Snoopy fram til dåp var å ta og føle på.

 

 

Bildene over - rekka m. folk som skal døpes, Snoopy Lau helt til venstre. Neste bilde - Snoopy døpes av Ole Jacob Grønvold og Chow Wing Fai - vi deler ofte på dåpsbehandlingen. Chow Wing Fai - ber og jeg øser vannet. :-)  Til slutt - Snoopy får sin bibel av menighets eldste - Mr. Chui Miu.
 
 
I tillegg til dåp på juledag preges også jul av noen ekstra offentlige fridager i Hong Kong. Menigheten bruker en av disse til utrettet virksomhet. Siden 25. desember ofte faller på en hverdag har vi ofte brukt den tilstøtende søndagen til litt «gudstjeneste» i nærmiljøet. Et år hadde vi juleopptog med julesanger på formiddagen i gatene rundt kirken. (se bildet – rødt betyr glede i kinesisk kultur fra v. u.t. og deretter Pastor Chow Wing Fai – fotograf Kenneth Yip Man Lok) På ettermiddagen delte vi ut små gaver til eldre med svak økonomi i vårt eget nabolag – andre års julefeiring har bestått i å arrangere evangeliseringsmøter i samarbeide med andre menigheter og grupper.

 

 Julesang og opptog i gatene - kirka må ut på gata



Bonusbilde - Amazing Grace Lutheran Church har også døpt julenissen! Så nå vet dere det.

Saturday, 21 December 2013

To viktige linker for STM eller på norsk KTM (Kort Tids Misjonstjeneste)
http://ccmnglobal.org/ccmn-stm-2013.html   her kan du få en liten følelse av hva som skjedde i 2013

For 2014 - klikk her:
http://ccmnglobal.org/ccmn-stm-2014.html
Via denne linken finner du datoene for neste år og annen informasjon.
Rune.Restad@nms.no er kontakt i  Det Norske Misjonsselskap for NMS for vårt sammarbeid med med Cell Church Mission Network (CCMN) som arrangerer disse STM/KTM ene.













Tuesday, 3 December 2013

Kort tids misjonstjeneste med base i Hong Kong


Sommeren 2014 inviterer Det Norske Misjonsselskap (NMS) til Kort Tids Misjonstjenste i sammarbeid med Cell Church Mission Network (CCMN) i mange land i Asia. De fleste som deltar er ungdom i aldresgruppa 18-40, men det er også mulig å være med som familie - sammen med barna eller som eldre - (u.t. deltok første gang som 59 åring.  Ta en titt på hjemmesiden til NMS http://www.nms.no for mer info - eller kontakt Rune Restad i NMS for mer informasjon på Rune.Restad@nms.no

KTM teamene har base i Hong Kong i før de drar videre til sine respektive land.

Folka på bildet dro sommeren 2013 på kort tids misjonstjeneste i Bangla Desh. To av deltagerne kom fra min (Ole Jacob Grønvold - misjonær i NMS i Hong Kong) menighet i Hong Kong - Amazing Grace Lutheran Church og helt bakerst Winson og helt til høyre Sam Ping Pang.

Hele gruppa er et flott syn! Her var de samlet på treningsleir i Hong Kong i de 3-4 siste dagen før avreise til Bangla Desh der de arbeidet sammen med misjonærer fra Hong Kong i to uker

Mange av teamene som blir sendt ut er internasjonale - og det er en av de mange spennende aspekter med denne formen for misjonstjeneste.  Av de ca 300 deltagerne i 2013 var det folk fra Brasil, Japan, Malaysia, Taiwan, Kina, Filipinene, Norge, Japan og USA

Å oppleve gløden blant teamene som reiser ut gir en håp for misjonsarbeidet. Mange av de som kommer hjem etter endt tjeneste er blitt mye mer ivrig i sin tjeneste lokalt både når det gjelder offer til misjon, forbønn for misjonærer. I tillegg er det også noen som tar kort  tidstjeneste som en liten test om  det å bli langtids misjonær er noe for de.

Følg med på denne bloggen for et intervju med Sam Ping og Winson.
Du finner også mye stoff på Facbook NMS sitt arbeid i Kina om du søker opp Ole Jacob Grønvold og blir med i gruppa "Ja vi elsker Kina"

Kinesisk perspektiv på biogass på Madagaskar.

Les hva vår Kinesiske voluntør tenker om biogass i Madagaskar. Jane Ren er fra Kina og jobber nå som frivillig for NMS i Madagaskar en måned. Blant annet oversetter hun for biogassteknikeren Chen JiaHai fra YongShun i Kina som er teknisk rådgiver for det Internasjonale biogass prosjektet som søker å overføre biogass sukseen fra Kina til Madagaskar. Se hennes flotte bilder og tekst her.

Monday, 2 December 2013

Peng WuYu har vanskelig for ikke å smile

Peng WuYu (47) og mannen Yan XiGang (48) har vanskelig for å slutte å smile. En tuselapp fra NMS som har kjøpt  en tank under huset og noen ledninger har snudd opp-ned på livene deres. Peng WuYu forteller at de ikke bare har fått bedre råd, bedre helse og mye bedre tid, men at installasjonen til og med kan bedre sønnenes håp om eksteskap. Er det mulig?

I følge gammel Kinesisk tradisjon, skal ikke damer og jenter vise tennene eller smile i møte med mennesker utenfor familien. Men Peng WuYu (47) har vanskelig for å slutte å smile i dag. Selv med utlendiger på besøk.
Peng WuYu og mannen Yan XiGang har nemlig nylig fått en biogasstank på gården gjennom det Internasjonale biogass prosjektet som NMS driver i Kina og på Madagaskar.
Som en nordmann som stort sett tar det som en selvfølge at kokeplata varmer seg og vannet renner på kjøkkenet når jeg skrur på en bryter, blir jeg litt nyskjerrig på grunnen til hennes store entusiasme for denne biogasstanken. Svaret lar ikke vente på seg:
«Det er så lett og lage maten «fort i en fei» med biogass! Før var matlaging komplisert og tidkrevende, men nå er det lett og fort gjort » forteller Peng WuYu og smiler mens hun fortsetter: «Også er det ingen røyk på kjøkkenet lenger- det er deilig!» I følge Verdens Helseorganisasjon (WHO), er røyk på kjøkkenet ansvarlig for 1,6 millioner dødsfall hvert år gjennom lungebetennelse, kroniske lungesykdommer og lungekreft. Så da er det ikke så rart at fru Peng gleder seg ekstra over at det ikke lenger er røyk på kjøkkenet.

Biogassen dannes når møkka fra familiens ene ku, 5 familiemedlemmer og annen kompost fra kjøkkenet føres inn i et rør og blir til metangass i en tank under bakken. Denne gassen har ingen lukt eller røyk, og kan brukes til matlaging og lys. Når «blandingen» har gitt fra seg gassen, kommer den ut som organisk gjødsel av høy kvalitet. Det betyr at Peng WuYu og mannen Yan XiGang ikke bare får gass til matlaging og lys, men også får god organisk gjødsel for sine 2.5 hektar.  Denne gjødselen øker avlingene deres betratelig, noe de begge ser frem til.

Ekteparet gleder seg veldig over pengene de sparer samt de økte avlingene de håper på. Det er tøft å få økonomien til å gå opp, spesiellt da begge sønnene går på videregående skole- og det er ikke billig. Peng WuYu er derimot veldig opptatt av at sønnene skal få gå på skole, da hun selv ikke fikk fullført barneskolen og gjerne vil gi de to sønnene en bedre fremtid.
I fjor måtte Peng WuYu til byen for å tjene penger flere måneder i året, noe hun synes var litt vanskelig da hun helst vil være tilgjengelig for sin gamle mor på gården og ikke likte at jordene lå brakk fordi gårdsdriften ikke kunne følges opp. Med biogass, har hun både muligheten til å være tilgjengelig for mor og sønnene og å passe på gårdsdriften og jordene.
«Før brukte jeg mye av dagen på å samle kvist for matlaging. Jeg gikk ut 3-4 ganger daglig og brukte det meste av den tiden jeg ikke brukte på matlaging til å plukke 15-20 Kg kvister. Siden vi har fått biogass, trenger jeg ikke å samle kvister lenger!» forteller  Peng WuYu og smiler igjenn. Med mye tid til overs etter at kvistplukkinga er eliminert og tiden for matlagingen er så mye kortere, er Peng WuYu ikke i tvil om hva hun vil bruke sin tid på: «Jeg lager disse tradisjonelle ryggsekkene av strå! De kan jeg nå selge og få litt ekstra inntekter» sier hun tankefullt før et stort smil tar over ansiktet hennes igjenn.

Familien er stolte av å tilhøre TuJia folkegruppen. I likhet til f.eks. Skotsk kultur (i Storbritannia), har denne folkegruppen tapt mye av sin tradisjonelle kultur even en lang historisk periode. Av den grunn er de ekstra stolte av TuJia håndverk. Ved å kunne lage disse tradisjonelle TuJia sekkene som brukes til å transport av alt fra barn til korn, er hun med på å holde liv i tradisjonell TuJia kultur.
Det er tydelig at Peng WuYu er takknemlig for hvordan biogass har gjort livet mye enklere. «Har du noen andre drømmer?» undrer jeg. «Hm..» sier hun og ser stille utover jordet sitt. «Ja, jeg drømmer om at sønnene mine kan bli gift!» sier hun og ler. Det er ikke en selfølge på den Kinesiske landsbygda, men faktisk litt mer sansyndlig med en biogasstank på gården.

Rart? Joda. Med Kinas restriktive lover om barnefødsel kombinert med en tradisjonell preferanse for gutter (på grunn av arvelovene og tradisjonen for at svigerdatter og barnebarn tilhører mannens familie når ekteskapet er inngått), blir det født ca. 122 gutter per 100 jenter i Kina. Det betyr at ca. 15% av menn i Kina blir «tørre grener» som de kalles. Det er spesiellt vanskelig for de som bor på en gård hvor tilkommende kones liv kan bli tøfft og slitsomt. Ved å få en biogasstank på gården, bedres faktisk sønnenes muligheter for giftemål.
 
I løpet av de siste fem årene har NMS gjort det mulig for over 1000 familier i YongShun i Hunan å få biogass på gården sin. I løpet av dette året vil vi være med på å gi biogass til flere familier som Yan XiGang og Peng WuYu i YongShun i Hunan provinsen i Kina. Gjennom «Internasjonalt utvekslingsprogram for biogass» kan du være med på å gi biogass til bønder både i Kina såvel som i Madagaskar hvor vi søker å overføre denne geniale teknologien . Vil du bli med på dette eventyret som både er med på å bekjempe fattigdom, beskytte miljøet og bedre kvinners helse?


Kanskje du lurer på hva du skal gi i jule-gave til noen som harmye av det de egentlig trenger allerede? For en tusenlapp kan du gi en biogass tank til en familie i YongShun. Din venn kan glede seg over at julegaven bekjemper fattigdom, beskytter miljøet og bedrer kvinners helse. En Ipad, mobiltelefon eller datamaskin varer skjelden mer enn 4-5 år- en biogasstank kan vare ca. 20-30 år og den kan gi en hel familie en bedre fremtid. Du kan gi til prosjektet her eller lese mer om prosjektet her 

Kort tids Misjontjenste- noe for din menighet?



De Norske medlemmene av Cell Church Mission Network (CCMN),  Short Term Mission team
(Celle kirke Misjonsnettverket - Kort tids misjonstjeneste (KTM)) blir mottatt i Hong Kong da de kom "hjem" fra tjeneste i Japan.
Mottagelses komiteen sees her: fv. Ole Jacob Grønvold og Benjamin Wong  -
Pastor Benjamin Wong er en av lederne i CCM.
Deltagere på KTM/STM var Rolf Arne Tjøstheim Norge, Kristine Rønningstad Vinje Norge , Regina Ho Hong Kong , Jan Arne Lervåg Norge , Grethe Siren Hoven Syvertsen Norge og Rune Restad Norge.
Kanskje er KTM noe for din menighet? NMS i Norge har vinklet dette som et 18-40 alders opplegg, men i realiteten kan alle være med. Jeg var med som 59 åring sommeren 2012. Det gikk helt greit - og jeg hadde et flott opphold i Japan i Kobe - som jeg ser tilbake på med stor glede.
NMS har vedtatt et prøveopplegg med KTM og vil samarbeide med CCMN framover. Kort tids misjonstjeneste er noe som vil bli tilbudt norske menigheter - og spesielt de som har et samarbeide med Det Norske Misjonsselskap (NMS)  Kontakt Rune Restad på Rune.Restad@nms.no eller post@nms.no om du vil vite mer. Jeg forteller deg også med glede mer om dette om du tar kontakt Ole.Jacob.Gronvold@nms.no