Wednesday 25 December 2013

Jul i Hong Kong - Julenissen blir døpt.

 Jul i Hong Kong – en by på Kinas sydkyst.

Jeg er Ole Jacob Grønvold og utsending for Det Norske Misjonsselskap i Kina - bosted er Hong Kong – stedet som etter 17 års botid har blitt min hjemby mer enn noe annet sted.

I løpet av tiden i Hong kong har jeg tenkt mange ganger: "Kalenderen forteller meg at vi er i desember, men hvor er julestemninga?" Hvor er mørke våte kvelder med løv på bakken eller frost og stålis på vannene i skogen?

Jeg ser meg rundt: Utetemperaturen er behagelige 20 grader med sol og blå himmel. Norsk sommer med andre ord. Sjøen er blå, innbydende og ikke minst varm - klar for en svømmetur. Julestria i heimen tenker vi ikke på. Gaver som må være i Norge julekvelden er allerede innkjøpt og sendt i november. Juletre og dekorasjoner hjemme kan holde til adventsuke eller sånn der omkring - det resterende tar vi lille julaften.

Men vent - er det egentlig jul jeg beskriver? Det er vel heller den norske førjuls stemningen som kom til syne her? Til det er å si at den norske førjul stemninga med unntak av klimaet nå er i ferd med å rykke inn i Hong Kong på godt og vondt.  Sterke kommersielle krefter står bak. De trenger absolutt ikke hjelp av misjonærer. I midten av november kom juletreet på plass i nabolagets kjøpesenter – et digert bygg med alt en noensinne kan trenge av materielle goder.

At forretningsfolka faktisk klarer å få med noe av det kristne budskapet i sine lys dekorasjonene er flott – Her er det helt klart Betlehems stjerna det dreier seg om og vise menn på reise. Det hele er egentlig ganske interessant for den vanlige kineser på gata har liten peiling på hva disse dekorasjonene dreier seg om. Så er det neppe «Den vanlige kinesere» som er målgruppa for de heller – nei dekorasjonene er beregnet på millioner av turister som strømmer til Hong Kong hele året. Hong Kongs største turistattraksjon er shopping. 


Den norske familiefesten i juletida er det lite av i Hong Kong. Den kinesiske familiefesten er forbeholdt tiden rundt kinesisk nyttår der første nyttårsdag til neste år – faller på 31/1 2014 i følge vår norske tidsregning.
 
Jul er noe vi i Amazing Grace Lutheran Church (AGLC) feirer i menigheten.  Jul er første juledags gudstjeneste og den fokuserer på dåp. Jul er målet for oppsamlingsheatet av dåpskandidater. Tiden da en tar det endelige steget inn i Guds rike og stadfester i dåpen for at en vil leve som kristen. «Forsake djevelen og alle hans gjerninger» som det gamle dåpsritualet sier»

Igjennom året har de som enda ikke er døpt – vært sammen med sin mentor og blitt lært opp både i kristentroens teoretiske innhold, men like mye hva et kristen liv i praksis betyr. Siden denne opplæringen skjer i et «en til en» forhold er det en svært åpen og personlig reise begge to og særlig for den som forbereder seg til dåp. Mot slutten av desember rett under jul har ofte min kollega senior presten i AGLC en dåpsklasse på noen få timer – men den viktigste jobben er allerede gjort av legfolket i mentorforholdene.
 

 
Da «Snoopy» ble døpt og hun og Lau Mei Lan (t.h på bildet)  og avla et vitnesbyrd på dåpsdagen var gledestårene ikke langt unna. Stoltheten til Mei Lan over å ha ført Snoopy fram til dåp var å ta og føle på.

 

 

Bildene over - rekka m. folk som skal døpes, Snoopy Lau helt til venstre. Neste bilde - Snoopy døpes av Ole Jacob Grønvold og Chow Wing Fai - vi deler ofte på dåpsbehandlingen. Chow Wing Fai - ber og jeg øser vannet. :-)  Til slutt - Snoopy får sin bibel av menighets eldste - Mr. Chui Miu.
 
 
I tillegg til dåp på juledag preges også jul av noen ekstra offentlige fridager i Hong Kong. Menigheten bruker en av disse til utrettet virksomhet. Siden 25. desember ofte faller på en hverdag har vi ofte brukt den tilstøtende søndagen til litt «gudstjeneste» i nærmiljøet. Et år hadde vi juleopptog med julesanger på formiddagen i gatene rundt kirken. (se bildet – rødt betyr glede i kinesisk kultur fra v. u.t. og deretter Pastor Chow Wing Fai – fotograf Kenneth Yip Man Lok) På ettermiddagen delte vi ut små gaver til eldre med svak økonomi i vårt eget nabolag – andre års julefeiring har bestått i å arrangere evangeliseringsmøter i samarbeide med andre menigheter og grupper.

 

 Julesang og opptog i gatene - kirka må ut på gata



Bonusbilde - Amazing Grace Lutheran Church har også døpt julenissen! Så nå vet dere det.

No comments:

Post a Comment