Thursday 30 January 2014

Biogass gjør livet bedre!


Zhang MingGan (58) og hans kone Luo DeCui (56) gleder seg veldig over å ha fått biogass hjemme gjennom «Internasjonalt utvekslingsprogram for biogass» som NMS driver i YongShun i Hunan provinsen i Kina.
Ekteparet tilhører TuJia folkegruppen og har fem voksne barn: fire døtre og en sønn. Alle barna er gift og jobber i store Kineske byer, så de har desverre ikke hjelp på gården. Av den grunn, er de veldig glade for  at de ikke lenger trenger å sanke ved i skogen- «det var slitsomt og tok mye tid» sier Zhang MingGan og smiler. 

Nå er det rent på kjøkkenet og lett og raskt gjort å lage mat forteller Zhang: «Nå kan maten lages på 20 minutter! Før tok det ofte halve dagen». Bedret hygiene og bedre tid gleder de seg over, men Zhang er nok mest entusiastisk over de økede avlingene i år som kommer som et resultat av den økologiske gjødselen som som kommer ut som et «bonus produkt» av biogasstanken etter metangassen har forsvunnet.  Han ser at avlingen er merkbart bedre enn tidligere. Og som bonde er den organiske biogass gjødselen viktig, da de bruker den både på hvitløken, løken, kålen, gulrøttene og appelsinene.

På en enkel måte, er biogass tanken til Zhang MingGan og Luo DeCui (56) med på å beskytte miljøet, og å gjøre deres liv mye enklere og bedre både når det gjelder økonomi, tid og helse.  I tillegg, er jo biogass også veldig bra for vårt felles miljø!

Hvordan fungerer biogasstanken? Biogassen dannes når avføring fra dyra (og mennesker) og annen kompost føres inn i et rør og blir til metangass i en tank under bakken. Denne gassen har ingen lukt eller røyk, og kan brukes til matlaging og lys. Når «blandingen» har gitt fra seg gassen, kommer den ut som organisk gjødsel av høy kvalitet. Det betyr at Zhang QingXiu og Gu ZhengYi ikke bare får gass til matlaging og lys, men også god organisk gjødsel som øker avlingen.

Biogass har tydelig gjort livet bedre for Zhang MingGan (58) og hans kone Luo DeCui (56). I løpet av de siste fem årene har NMS gjort det mulig for over 1000 familier i YongShun i Hunan å få biogass på gården sin. Nå ønsker vi å være med på å gi biogass til flere familier i YongShun såvel som i Madagaskar hvor vi søker å overføre teknologien. Vil du være med på å gjøre dette mulig?Du kan gi til prosjektet her eller lese mer om prosjektet her.


I kveld er selveste Nyttårsaften her i Kina (Kinesisk Nyttår). Mange i YongShun drømmer om å starte et nytt pår som er bedre enn det som er lagt bak. Vil du være med på å gi en nyttårsgave som både er med på å bekjempe fattigdom, beskytte miljøet og bedre kvinners helse? Det koster 1000 kroner å gi en hel tank til en familie i YongShun. Du kan gi en hel tank (eller en halv, en tiendedel) til en av Zhang MingGan’s naboer her. Beløpet bestemmer du selv. 

Godt nytt år!

No comments:

Post a Comment