Thursday, 15 September 2016

Praktisk lærdom!

Jia JunJun, prest i Jingzhou (Foto: Tom R-C) 
Jia JunJun (28) er nyutdannet prest fra Hunan Bibel Institutt i Changsha, og jobber nå som prest i Jingzhou kirke i Kina. Han forteller med iver om hvordan en foreleser ved det Teologiske Seminaret i Hong Kong, Po Chu Grønvold (som er utsending for NMS) holdt forelesninger om diakoni ved Hunan Bibel Institutt i Changsha i april i fjor. Hennes forelesninger gav et Bibelsk fundament for diakoni og forklarte hvorfor vi som kristne må hjelpe de som ellers «faller utenfor i samfunnet». Det var veldig bra, men på kurset her i dag lærer jeg om hvordan ulike menigheter her i Hunan praktiserer diakoni med ulike prosjekter i min egen provins. «Et slikt kurs gjør det mye lettere for oss å kunne tenke hvordan vi kan nå ut til de fattige i vårt nabolag» fortelle han og smiler.

Gjennom «kompetansebygging i diakoni» (prosjektnummer 741709) er NMS med å bygge opp kompetansen på dette området i Hunan- i et land hvor diakoni er relativt ukjent. Gjennom kurs om alt fra prosjektplanlegging, regnskapsføring og teologi om diakoni er dette prosjektet med på å gjøre kirken i stand til å hjelpe de fattige og vanskeligstilte i dette store landet. Det er over 200 millioner absolutte fattige i Kina.

Kursene i diakoni har satt menighetene i Hunan i stand til å starte mange egne diakonale prosjekter. Disse prosjektene kommer i mange former; noen starter eldresenter for eldre med barnebarn, over 100 menigheter er med å rense elva og andre menigheter har startet hospits. Vil du være med på å sette kirken i Hunan i stand til å hjelpe enda flere sårbare og trengende i Kina? Du kan støtte prosjektet her

Monday, 5 September 2016

En bedre familie= et bedre samfunn

He YueLing (36) er ikke gift, men er veldig takknemlig fordi hun har fått være med på ekteskapskurset denne uka. I sin daglige tjeneste, er rådgivning for ektepar og familier noe hun jobber mye med og hun synes det hun har lært om ekteskap og familieliv er utrolig nyttig. 

He YueLing jobber i kirken i Jingzhou by i Kina. Hun fortsetter familietradisjonen med en tjeneste i kirken i likhet til sin bestefar- som var prest i Hunan og hun ønsker selv å forbli en evangelist for resten av hennes liv. Hun er ikke gift, men er veldig takknemlig fordi hun har fått være med på ekteskapskurset denne uka og synes det er utrolig nyttig!
Som kirkelig ansatt, er rådgivning for ektepar og familier noe hun jobber mye med. Etter dette kurset, føler hun seg nå bedre rustet til å kunne gi sjelesorg og rådgivning til ektepar og familier. «Undervisning om relasjoner er noe jeg kan bruke i alle mine relasjoner!» sier hun med et smil. Undervisning om kommunikasjon med barn er også noe hun fant svært nyttig. 
Likestilling
Hun var positivt overasket over mye av innholdet i kurset. Tanken om at kvinner og menn har lik verdi, var hun ikke så kjent med. Hun ser at dette er i tråd med Bibelen, men i tradisjonelle kinesiske kjønns relasjoner er det ikke slik. I en tradisjonell Kinesisk sammenheng vil en kvinne som uttrykker sine følelser ofte bli møtt med vold, forteller hun. Det at vi kan uttrykke våre følelser i ekteskapet og i samfunnet synes hun er frigjørende.
Et samfunn i endring
Hun ser derimot også problemer med at noen Kinesiske tradisjoner endres. Hun nevner at sex utenfor ekteskapet er stadig mer allment akseptert og både gravide tenåringer og utenomekteskapelige forhold er stadig mer vanlig i Kina i dag. I et land med flere millioner ektepar som bor mange mil fra hverandre 10-11 måneder i året, er det sistnevnte en stor utfordring. Det er lite offisiell statistikk eller forskning på konsekvensene av denne utfordringen, men den er synlig i dagliglivet. He har tro på at Bibelsk undervisning om gode familierelasjoner vil ha positive konsekvenser for hele det Kinesiske samfunnet og vil gjøre samfunnet mer inkluderende.
Kurs: Pastor He YueLing liker kursene om ekteskap og barn. Her har Pastor He YueLing fått bind for øynene for å illustrere foreleserens poeng. 
Påvirker neste generasjon.
He er opptatt av at arbeid med å bedre ekteskap og familieliv påvirker hele samfunnet både i kortere og lengre perspektiv. Gjennom å ha et godt ekteskap, påvirker dagens voksne den oppvoksende slekt og barnas syn på verden og seg selv. Å jobbe med familie og ekteskap er derfor en investering i fremtiden forklarer He YueLing med et smil. 
Prosjekt for ekteskap og familieliv
«En bedre familie» er et prosjekt som NMS i år starter i samarbeid med Amity og kirken i Hunan provinsen i Kina.  Gjennom ekteskapskurs, foreldrekurs, familie leire samt kapasitetsbygging av kirkens kompetanse innen ekteskaps rådgivning, ønsker kirken å styrke familier og kirkens evne til å hjelpe familier til å ha det bedre sammen.
Kirken arrangerer disse kursene, men kursene er for alle i lokalmiljøet. Dette er en flott måte kirkene i Kina kan utføre diakoni i nabolaget og være med på å forme det kinesiske samfunnet på en positiv måte. Gjennom prosjektet, ønsker kirken å nå ut til flere av de 67 millioner menneskene som bor i Hunan provins. Men prosjektet ønsker å gjøre mye mer enn dette: «Vi ønsker å lage en modell med kurs og kompetansebygging som kirker over hele Kina kan bruke i sine lokalmiljø» sier Emma Yuan Chen Chen i Amity.  Vil du være med på å gjøre dette prosjektet til en realitet? Du kan støtte prosjektet her.