Monday 4 November 2013

Drømmer om en lettere hverdag på «Ungkarenes Fjell»

LuoYueSheng (66) bor på “GuangGu'er Shan» i YongShun i HuNan provinsen i Kina. «GuangGu'er Shan» betyr «ungkarenes fjell». Grunnen til at landsbyen på fjellet har fått dette navnet, er at livet er tøft her. Kan noe så enkelt som biogassinstallsjoner faktisk kunne endre navnet på fjellet?
Fordi tradisjonen i Kina er at kvinner flytter til mannens hjem og blir en del av hans familie når de gifter seg, innebærer navnet på fjellet at livet er så tøft her at damer ikke vil gifte seg med menn fra denne bygda fordi de ikke ønsker å bo der.
Luo YueSheng er derimot en av de heldige som ble gift. Med sin kone Xiang HuiYu (61) er han velsignet med to døtre, tre sønner og seks barnebarn. Den yngste sønnen er nermeste nabo og hjelper han på gården fordi den unge mannens høyre arm er lam og han har derfor vanskeligheter med å få arbeid i byen. De andre barna til Luo YueSheng arbeider i ZheJiang, en storby i Kina.  LuoYueSheng er stolt av både barna og barnebarna, men han synes også livet her i fjellbygdene er tøfft.
Jeg nyter en deilig kopp te rundt bålet på kjøkkenet til Luo YueSheng og takker Herren for de knehøye  gummistøvlene jeg har på meg. Det er nemlig gjørme hele vegen opp til toppen av støvlene etter at vi har trasket opp gjørme-vegen opp fjellet. Det er deilig å føle den varme koppen og det varme bålet. Det er veldig kaldt nå – også inne.  LuoYueSheng er fattig, men er forberedt for vårt besøk. Han har en stor bunke med kvister og tømmer som han har sanket for vårt besøk. Flammene «spiser» treverket i en fart mens vi sitter der og varmer oss.



Luo YueSheng og Xiang HuiYu er en av mange familier som drømmer om installering av biogass på gården og kurs som kan gi bedre avlinger slik han har hørt om fra venner i andre landsbyer i YongShun distriktet. «Sier du at biogass installasjonene som NMS introduserer i denne bygda kan være med på å endre navnet på fjellet?» spør jeg og er litt usikker på om jeg har misforstått. «Ja, vi håper det» sier Luo YueShen og smiler.   
Biogassen dannes når avføring fra dyra (og mennesker) og annen kompost føres inn i et rør og blir til metangass i en tank under bakken. Denne gassen har ingen lukt eller røyk, og kan brukes til matlaging og lys. Når «blandingen» har gitt fra seg gassen, kommer den ut som organisk gjødsel av høy kvalitet. Det betyr at LuoYueSheng ikke bare får gass til matlaging og lys, men også god organisk gjødsel som øker avlingen.
I tillegg til å øke inntektene, senke utgiftene og frigjøre tid til fattige bønder, er biogass med på å bedre kvinners status, bedre helse og hygiene, og ikke minst verne om miljøet.
LuoYueSheng og familien, spares ca. 3500 kilo ved i året. Da avskoging er et stor problem Kina (og Madagaskar), er redusert skogshogst viktig.
I løpet av de siste fem årene har NMS gjort det mulig for over 1000 familier i YongShun i Hunan å få biogass på gården sin. I år ønsker vi å gi biogass til flere familier som Luo YueSheng og Xiang HuiYu på «Ungkarenes Fjell» i YongShun i Hunan provinsen i Kina. Klarer vi det? Vil du være med å gjøre det mulig for LuoYueSheng og familien å få biogass på gården hans?
Kanskje du lurer på hva du skal gi i jule-gave til noen som «har alt»? For en tusenlapp kan du gi en biogass tank til en familie på «Ungkarenes fjell». Din venn kan glede seg over at julegaven bekjemper fattigdom, beskytter miljøet og bedrer kvinners helse. LuoYueSheng, kona Xiang HuiYu og de andre i landsbyen deres kan glede seg over en biogass tank som kan vare 20-30 år. Høres dette ut som en god ide? Gi en gave til dette prosjektet her.
Gjennom «Internasjonalt utvekslingsprogram for biogass» kan du være med på å gi biogass til bønder både i Kina såvel som i Madagaskar hvor vi søker å overføre denne geniale teknologien .


No comments:

Post a Comment