Sunday 24 November 2013

En ny start!

Zhang Qian (张骞- 40) gleder seg over å lære tradisjonell vevekunst. Og hun har store visjoner.

Hun tilhører TuJia folket, og går nå på et vevekurs for kvinner som er en del av  «Internasjonalt utvekslingsprogram for biogass» som NMS driver i YongShun, som ligger i Hunan Provinsen i Kina. På kurset lærer hun hvordan man lager tradisjonelle TuJua bilder.
Den arbedisløse alenemoren ser på dette kurset som en unik mulighet til å kunne starte et nytt liv for seg selv og sønnen, Tian YouPing (14). Muligheten til å kunne lære et håndarbeid som kan hjelpe henne til å tjene til livets opphold er selvsagt viktig i et hjørne av Kina hvor det er vanskelig å finne arbeid. Å få nok penger til huseleie, mat og skolepenger for sønnen har ikke vært lett når hun har jobbet som vaskehjelp eller barnepike tidligere. For Zhang Qian, derimot, er dette kurset mye mer en bare en mulighet til å tjene til livets opphold. Hun har store visjoner.

Selv ble hun kristen for noen år siden da hun var i byen Wenzhou som migrantarbeider på en av byens mange fabrikker. Ei av de andre arbeiderne på fabrikken fortalte om Jesus og det forandret livet hennes fullstendig. «Jesus gir livet håp, mening og glede» sier hun og smiler bredt. «Som kristen har jeg fred og føler meg mye bedre uansett hvordan min (ytre) situsjon er» forteller hun. Hun forteller også at hun opplever kirkens omsorg for henne og kirkens fellesskap.

Zhang Qian tror hun muligens er den enste kristne deltageren på dette vevekurset, men hun har store planer. Når hun har lært seg denne vevekunsten vil hun nemlig gjerne lære vevekunsten bort til andre damer i kirken i bygda. «Sammen kan vi kanskje lage en liten fabrikk. Slik kunne vi tjene litt penger til å hjelpe de fattige i bygda vår!» sier ZhangQuan med et stort smil og mye entusiamse. 

Dette vevekurset for kvinner er en del av «Internasjonalt utvekslingsprogram for biogass» som gir biogass til fattige bønder i Kina og Madagaskar. Fordi kvinnene får bedre tid når de får biogass på gården (fordi de ikke lenger trenger å sanke ved etc.) har dette prosjektet startet flere kurs i Kina og Madagaskar som gir kvinnene en mulighet til å bruke sin «nyvunnede» fritid på en måte som kan bedre livet og familiens inntekt. Dette vevekurset er et av disse kursene for kvinner og Zhang Qian er ei av deltagerne. Vil du være med å støtte «Internasjonalt utvekslingsprogram forbiogass»?

I dag er det en måned til julaften. Kanskje du lurer på hva du skal gi i jule-gave til noen som har mye av det de egentlig trenger allerede? For 1500 Kroner kan du gi en hel vev til biogass tank til Zhang Qian eller en av hennes medstudente. Eller så kan du selvsagt gi en del av en vev (f.eks. en tiende del). Din venn kan glede seg over at julegaven bekjemper fattigdom og bedrer kvinners helse. En gave som gir kvinner i YongShun i veldig mange år- det er en unik gave! En Ipad, mobiltelefon eller datamaskin varer skjelden mer enn 4-5 år- en vev kan vare generasjoner og gi en hel familie en bedre fremtid. Gi en gave til dette prosjektet her
Her undervises kvinnene i YongShun i den tradisjonelle TuJia vevekunsten
.
Dette er eksempler på tradisjonelle TuJia bilder som damene lærer å lage på dette vevekurset. Denne kunsten er populær salgsvare i YongShun i Hunan Provinsen i Kina.

No comments:

Post a Comment