Thursday 21 May 2015

En anderledes 17 Mai

På NMS stand: NMS utsending Marieke Rode-Christoffersen snakker her med HeeWoo Han, prest i ShaTin Anglikanske kirke. 
Nasjonaldagen feires ofte av norske misjonærer rundt om i verden med større eller mindre 17 Mai tog hvor barn vaier flagg og spiser iskrem og pølser tradisjonen tro. I år hadde NMS sine utsendinger i Kina en litt anderledes feiring av dagen. De brukte nasjonaldagen på stand for å informere om NMS sitt Kina arbeid i ShaTin Anglikanske Kirke i Hong Kong. Kirken støtter nemlig NMS sitt arbeid.

Den kinesiske kirken har støttet NMS med forbønn og økonomi siden 2012. I 2014 var støtten på ca 50 000 Norske Kroner. Hvert år inviterer menigheten de 17 organisasjonene de støtter til å ha stand i menigheten og å fortelle om organisasjonenes arbeid. I år var dagen 17 mai. «Det er en fin mulighet til å fortelle om vårt viktige arbeid i Kina» forteller NMS misjonær Marieke Rode-Christoffersen. I stedet for å gå i tog, gikk hennes barn rundt til de ulike standene i kirken for å lære om de ulike organisasjonenes arbeid. «Å stå på en slik stand er også en flott mulighet til å bli kjent med arbeidet til andre organisasjoner» forteller representant for NMS i Kina, Ole Jacob Grønvold. 

Presten i ShaTin Anglikanske Kirke, HeeWoo Han, ser på NMS sitt arbeid arbeid i Kina som viktig og strategisk. Han synes det er ekstra morsomt at NMS sender kinesiske misjonærer til England. Den Koreanske presten har selv jobbet i «All Souls» Anglikanske kirke i London i en periode og ser et sterkt behov for misjon i Storbritannia.
 
Misjon begge veger

I en stading mer globaliasert verden er ikke misjon slik den en gang var. Med den enorme kirkeveksten Kina har opplevd i de siste tiårene har kirken i Kina et enormt behov for styrkingen av teologisk utdannelse med en kirke med altfor få prester i forhold til kristne og mange aktive sekter som prøver å påvirke nye kristne. Med store miljøutfordringer, store samfunnsendringer og en beforkning med over 200 milloner absolutt fattige, er det også store fysiske behov som den fattige kirken gjerne vil være med å møte, men som de har lite erfaring med. Kirken i Kina har derfor et sterkt behov for kompetansebygging innen Diakoni. Dette er eksempler på utfordringer som NMS har mye erfaring med og vi er i god stand til å være en resurs. 

Dagens misjon er derimot meget variert, og går ikke lenger bare «en veg». Foruten at NMS får øknonomisk støtte fra ShaTin Anglikanske Kirke i Hong Kong, driver Ben Wong og Chow Fai i Hong Kong med coaching av prester i den Norske Kirke. Som nevnt, sender NMS unge Kinesere fra Taiwan for å ta del i NMS sitt ungdomsarbeid i Carlisle bispedømme i England. NMS har også hjulpet en av våre partnere, Taiwan Lutherske kirke til å starte kirkelig fornyelsesarbeid i Hunan provins i Kina, hvor NMS har jobbet siden 1902. Den Lutherske kirken i Hong Kong (ELCHK), en av NMS sine lokale partnere,  sender misjonærer til både Kambodia, Thailand og Fiji.


«I denne nye kirkevirkeligheten, får vi lov til å både gi og få. Slik har det jo på en måte alltid vært, men nå er det tydeligere enn før at vi er en del av en global kristen familie som hjelper hverandre. Det er flott!» sier Marieke Rode-Christoffersen og smiler.

No comments:

Post a Comment