Saturday 30 May 2015

Kirken i Kina trenger Diakoni!

Dr Liu RuoMing 
«Diakoni handler om å hjelpe mennesker til å oppleve Guds kjærlighet, se lys i mørket og oppleve et forvandlet liv». Ordene kommer fra Dr Liu RuoMing som til daglig underviser i Filosofisk Historie ved Nanjing Union Teologiske Seminar. Denne uka underviser han på diakoni kurs for kirken som NMS er med på å arrangere i Nanning by i Guangxi provins i sørvest Kina.

Diakoni- en ny mulighet i Kina.
Inntil for få år siden, var det ikke mulig for kirker å bidra med sosialt arbeid da sosialt arbeid lenge har vært «statens domene». Etter kirkenes imponerende respons etter jordskjelvet i Sichuan provins i 2008 har myndighetene åpnet for at religiøse organisasjoner også kan bidra i samfunnet sosialt. Dr Liu er en av de som er opptatt av at Kirken må aktivt gripe denne muligheten.

Hva er tro?
«Hva er tro? Det er alt for begrenset å se tro som det å lese Bibelen i kirkene våre! Kirken er Kristi legeme. Gud elsker verden og vil at mennesker i verden skal vite at de er elsket. Som kirke er vi også en bru mellom Gud og verden» sier Dr Liu.
Dr Liu RuoMing her i samtale med PoChu Grønvold
Dr Liu fortsetter: «Vi gjør diakoni på grunn av den hellige ånd. Det er det som er forskjellen mellom diakoni og sosialt arbeid. Den hellige ånd fyller våre hjerter slik at vi ikke lenger lever for oss selv, men for Kristus. Så, Diakoni handler ikke om våre følelser, vår godhet eller vår hjelp. Vår motivasjon og vår evne kommer fra Kristus gjennom hans kjærlighet. Vårt mål er at mennesker skal få oppleve Guds kjærlighet».

Brød eller evangelisering?
I Kina, som i andre land, er det mennesker som spør om vi bør satse på brød eller evangeliet. Det er en kunstig konflikt understreker Dr Liu. Dr Liu tar Jesu kjente brød-og-fisk under som et eksempel fra Markus Evengeliet (kapittel 8). Her talte Jesus, men det var helt naturlig å gi tilhørerne mat. Tale og brød går naturlig sammen. Dr Liu mener også at denne historien illustrerer hvordan Gud kan velsigne våre små gaver slik at det lille vi har kan nå veldig langt.

Når Dr Liu sier det, nikkes det iherdig rundt meg i salen. Flere frivillige og kirkeansatte i salen forteller om fattige kirker som har gitt litt av det de har hatt for å hjelpe fattige og hvordan midlene har nådd overaskende langt. Det er lett å se at Diakoni engasjerer og at kirken tar utfordringen om nå ut til marginaliserte grupper i samfunnet.

No comments:

Post a Comment