Sunday 24 May 2015

Tilbake i Changsha

Det var i den sørlige provinsen Hunan, at NMS begynte sin virksomhet i Kina i 1902. Etter kommunistenes seier og maktovertagelse i 1949 ble Det Norske Misjonsselskap (NMS) og alle andre utenlandske organisasjoner nødt til å forlate landet. Det var ikke før på 80-tallet at det var mulig for NMS å ta opp kontakten med kirken i Hunan.
NMS utsending som underviser: Po Chu Grønvold underviser her noen av studentene ved Hunan Bibel Institutt (HBI).
I april, sendte NMS en utsending, Po Chu Grønvold, til Hunan Bibel Institutt (HBI) i Changsha. Der underviste hun i et to-ukers intensivt kurs i diakoni. Diakoni er et gresk ord (Διακονία) som betyr «å tjene». I germanske språk, innebærer ordet diakoni å hjelpe de fattige og undertrykte. «Diakoni er kirkens omsorgstjeneste. Det er evangeliet i handling og uttrykkes gjennom nestekjærlighet, inkluderende fellesskap, vern om skaperverket og kamp for rettferdighet». (Plan for diakoni i Den norske kirke, side 9, 2007).
Po Chu Grønvold er utsending fra NMS og jobber som foreleser på det Lutherske Teologiske Seminaret i Hong Kong (LTS). Der koordinerer hun og underviser studieprogrammet i diakoni. Hunan Bibel Institutt planlegger, med hjelp fra LTS og NMS, å starte et studieprogram i diakoni i 2016.
Hunan Bibel Institutt har ca. 100 studenter. Det er den eneste institusjonen for høyere teologisk utdanning i både Hunan, Guangxi og Hainan, tre provinser i Kina med til sammen over 121 millioner mennesker.
I et kort intervju med Po Chu blir det fort klart for meg at hun brenner for diakoni og diakonalt arbeid i fastlands-Kina. I hennes egne ord: "De fleste kirkene og kristne i Kina, vet ikke hva diakoni er. Kirkearbeid for dem består stort sett bare av å fortelle om Jesus." 
Ivrige studenter: Dette er noen av studentene PoChu underviste ved HBI.

Sammmensetningen av studentene hennes i Changsha var veldig variert. Klasserommet hadde både kvinner og menn, svært unge studenter og eldre (over 60), fra storbyer og landsbygda. Noen av studentene viste sterke personligheter i debatt, men alle var meget vennlige. De var entusiastiske og glade i å lære, og veldig fascinerte av diakoni, som de ikke hadde hørt om før.
Po Chu Grønvold forteller: «Etterhvert fikk jeg også kontakt med studentene - de begynte å komme til meg på kvelden for å spørre meg til råds, både om situasjoner i deres egne liv og om kirkearbeid."  
Rosa bygg: Hunan Bibel Institutt (HBI) holder i dag til i den rosa bygningen med kors. Med stor vekst i antall elever bygger HBI nå et nytt bygg utenfor byen. 
Med finansiell og profesjonell støtte fra NMS og LTS planlegger HBI å bygge ut sin kapasitet og starte et studieprogram i diakoni. Kirken i Kina har helt klart en sterk tørst for å lære av Jesus og disiplenes' eksempel i deres dagligliv.

Tekst:  John Yut Sang Cheung GrønvoldFoto: Ole Jakob Grønvold


No comments:

Post a Comment