Monday 2 May 2016

Jeg kunne ønske jeg visste dette før!

CaiDao (43) er menighetsmedarbeider i Changsha Sørlige bydel kirke i Kina. Kunnskap om hvordan man kan bedre eksteskapet og familierelasjonene er noe som er svært lite kjent i Kina, men veldig viktig, understreker han. Denne uka har han vært med på et kurs om ekteskap og barneoppdragelse som er en del av prosjektet «en bedre familie» som NMS starter i år i samabeid med Amity og kirken i Hunan provins.
«Jeg kunne ønske at jeg hadde vært med på dette kurset for mange år siden» sier han alvorlig og ser ned i gulvet. Han forteller så at han selv er skilt, men opplevde samlivskurset «En bedre familie» som NMS avholder i Changsha by som utrolig nyttig. Han har en 12 år gammel sønn og gleder seg over at han på dette kurset også har lært mye om hvordan han kan bedre kommunisere med sin sønn. Denne kunnskapen er noe jeg vil bruke helt konkret denne uka, sier han og smiler igjen.

Store sosiale forandringer på kort tid
I et samfunn i fenomenalt rask forandring er familien sårbar. Med en raskt økende skilsmisse statistikk samt mange millioner familier (ektepar og barn) som kun ser hverandre en måned i året, opplever kirken i Kina det som svært viktig å jobbe med ekteskap og familie relasjoner. I en kinesisk familie er det ikke uvanlig at tanker og forventninger til familie og ekteskap er like forskjellige som det viktorianske synet på familien er fra dagens syn på familien i Norge. De ulike forventningene skaper ofte stress innen familien. 
Per i dag, utgjør familier med tre generasjon under halvparten av alle familier i Kina, en utvikling som har gått veldig fort. Vold innen familien er fortsatt et utbredt problem. Utroskap er stadig mer vanlig og depresjon blant ungdom knyttet til manglende samvær med foreldre preger også den offentlige debatten i kinesiske sosiale medier. Til tross for at utfordringene er tydelige, er det svært få aktører i samfunnet som tar opp denne problematikken og søker å finne løsninger.

Prosjekt for ekteskap og familieliv
«En bedre familie» er et prosjekt som NMS i år starter i samarbeid med Amity og kirken i Hunan provinsen i Kina.  Gjennom ekteskapskurs, foreldrekurs, famlie leire samt kapasitsbygging av kirkens kompetanse innen ekteskapsrådgivning, ønsker kirken å styrke familier og kirkens evne til å hjelpe familier til å ha det bedre sammen.
Den beste forelesningen på kurset? Det var veldig mange gode innslag, men det mest interessante  synes jeg var forelesningen til NMS utsending PoChu Grønvold som gav en god oversikt over hva Bibelen sier om ekteskap og familieliv. «Det er noe som skjelden snakkes om i Kina, men som er veldig bra og praktisk» sier CaiDao.
Kirken arrangerer disse kursene, men kursene er for alle i lokalmiljøet. Dette er en flott måte kirkene i Kina kan utføre diakoni i nabolaget og være med på å forme det kinesiske samfunnet på en positiv måte. Gjennom prosjektet, ønsker kirken å nå ut til flere av de 67 millioner menneskene som bor i Hunan provins. Men prosjektet ønsker å gjøre mye mer enn dette: «Vi ønsker å lage en modell med kurs og kompetansebygging som kirker over hele Kina kan bruke i sine lokalmiljø» sier Emma Yuan ChenChen i Amity.  Vil du være med på å gjøre dette prosjektet til en realitet? Støtt dette prosjektet her.



No comments:

Post a Comment